Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sóterápiáról

Sóterápia szerepe a modern gyógyításban
 
Só alatt azt értjük, amit ez a kifejezés eredetileg jelölt: a teljességében változatlan és természetes sót, ahogyan az a Földön évmilliók óta kristályos formában létezik. Ha pedig a kereskedelemben előforduló "konyhasóra" gondolunk, akkor azzal a megnevezéssel illetjük, ami valójában: nátrium-klorid adalékanyagokkal. A periódusos rendszerből 92 természetes elemet ismerünk (stabilis és nem stabilis elemeket). Mindezen elemek a nemesgázok kivételével megtalálhatók a kristálysóban. A kristálysó tehát tartalmaz minden olyan ásványi anyagot és nyomelemet, melyből az emberi test felépül. A természetes kristálysó nem gyógyszer, hanem a szó igazi értelmében élelmiszer. Különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású. Támogatja a szervezet öngyógyító erejét a homeosztázist. Ezért a természetes kristálysó mindennemű betegségre pozitív hatással van. 
 
A víz és a só, az élet építőkövei
Víz és só - két elem, mely lehetővé tette bolygónkon az élet létrejöttét. Mégis, létmeghatározó szerepüknek alig vagyunk tudatában. Azt mindenki tudja, hogy a Föld hetven százalékát víz borítja. Azt viszont annál kevesebben, hogy ugyanez az arány megtalálható a szervezetünkben is, amelynek szintén a hetven százaléka víz. A vízen keresztül állandó összeköttetésben vagyunk a Földdel. Testnedveink: a vér, a könny és a magzatvíz sókoncentrációja pedig azonosak az őstengerével. A só teszi lehetővé a különböző sejtkapcsolódások közötti kommunikációt, és szabályozza a szervezet összes funkcióját, de felelős gondolatainkért, érzelmeinkért is. Szellemi információ-hordozóként nem véletlen, hogy agyunk kilencven százaléka víz.
A sóval való "gyógyítás" évezredes hagyományra tekint vissza. Azóta hol mindent gyógyítónak kiáltották ki, hol elátkozták, a só minden magasságát és mélységét átélte a történelmi, misztikus és tudományos alkalmazásoknak. A különböző felhasználási területek szinte kifogyhatatlan spektruma a sókifejtés helyének gyógyhellyé alakításától a homeopátiás rázófolyamatok általi teljes elanyagiatlanításig ér. Az első írásos feljegyzés a só gyulladás csökkentő hatásáról ie. 3000- ből származik Imothep egyiptomi orvostól. Egy pár évszázaddal később Hippokrates is megemlíti a só gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító és gyógyító erejét. Már a rómaiak ismerték a só pozitív hatásait az anyagcsere folyamatokra és az immunrendszerre. Sóval gyógyították a vízkórt, fejfájást, kiütéseket, köszvényt. Paracelsus (1493-1541) véleménye szerint csak a megsózott ételeket tudjuk helyesen megemészteni. Ő ajánlotta elsők között bőrbetegségek kezelésére a sófürdőt. A tenger parti sós levegőt évszázadok óta ajánlják az orvosok légúti megbetegedések kezelésére. A modern gyógyászat ma már elképzelhetetlen lenne a só tartalmú infúzió nélkül. A 16. századtól már a gyógyszertárak is árultak különböző sókat gyógyítás céljából.  
A só ipari kinyerése és finomítása a 20. században kezdődött meg és ezzel együtt vesztette el a só, a gyógyító hírnevét. A só fehér arany vagy méreg?
Mint említettük só nélkül nincs élet, mégis a konyhasó fogyasztása kifejezetten egészségkárosító. Ez azért van, mert konyhasónknak vajmi kevés köze van ahhoz, a természetben megtalálható sóhoz. A konyhasó főként nátrium-kloridból áll, nem az életünkhöz elengedhetetlen természetes sóból. A nátrium-klorid azonban egy természetellenesen kiragadott állapotot képvisel és semmi köze nincsen a természethez, a teljességhez vagy a sóhoz. Hasonlóan a fehér finomított cukorhoz a "fehér aranyból" hirtelen "fehér méreg"lett. Pedig meg volt az oka annak, hogy a sóban megtalálható a test minden természetes eleme. A nátrium-klorid egyedül egy agresszív anyag, amely biokémiai szempontból kiegyenlítő ellenpólust keres, hogy a szervezetben fennmaradjon a semlegesítő elv. A nátrium-kloridnak szüksége van természetes ellenpólusra, hogy hatását egyáltalán ki tudja fejteni. Természetes ellenpólusok a kálium, a kalcium, a magnézium és a többi ásvány és nyomelem. 
 
A konyhasó (nátrium-klorid) hatása szervezetünkre:
A legtöbb ember sóhiányban szenved, annak ellenére, hogy szervezete túltelített nátrium-kloriddal. A konyhasófogyasztás átlaga Nyugat-Európában személyenként 12 - 20 gramm naponta. Szervezetünk azonban kortól, felépítéstől és nemtől függően csupán napi 5 - 7 gramm konyhasót tud a veséken keresztül kiüríteni. Testünk agresszív sejtméregként azonosítja a konyhasót, természetellenes, agresszív anyagként, melyet intelligens önvédelmi funkciója segítségével mielőbb el akar távolítani. Ezáltal kiválasztószerveink állandó túlterhelésnek vannak kitéve. A fennmaradó konyhasót a szervezet megpróbálja elszigetelni és így ártalmatlanná tenni. Ennek érdekében vízmolekulákkal veszi körül a nátrium-kloridot, hogy nátriummá és kloriddá ionizálja és semlegesítse. Az ehhez szükséges vizet szervezetünk a sejtektől vonja el. Tehát testünknek magasan strukturált sejtfolyadékot kell feláldoznia a nátrium-klorid semlegesítése érdekében. A dehidratált sejtek közben elhalnak, hiszen elragadták tőlük az életet adó energiát. Ennek következményei: túlsavasodott ödémák és narancsbőr, úgynevezett cellulitisz alakul ki. Amennyiben a nátrium-klorid tartalom még ezek után is túl magas, a szervezet védekezik azáltal, hogy újra-kristályosítja a konyhasót. A kristályok elsősorban a csontokra és izületekre rakódnak le. Ez olyan betegségek kialakulásához vezet, mint a köszvény, az izületi betegségek vagy izületi gyulladás, többek között vese- és epekövek kialakulásában is szerepet játszik. 
 
Az egészséges alternatíva: kősó, kristálysó
Só a földünkön nagy mennyiségben megtalálható mind a tengerekben, mind kőzet formájában. A tengeri só sokat vesztett jó hírnevéből. Komoly problémát jelent a világ tengereinek növekvő kémiai és radioaktív szennyezettsége is. Tengereink mára a szemétlerakó helyek szomorú sorsára jutottak. Ezért nincsen ma már a tengeri sónak olyan pozitív hatása az egészségünkre, mint korábban volt. Van azonban Földünkön még elegendő tiszta, jó minőségű só, mégpedig ott, ahol sok millió évvel ezelőtt az őstengerek a nap energiájának hatására kiszáradtak. Ez a sóbányákban előforduló só olyan tiszta és természetes, mint a korábbi őstengerek voltak. Minden olyan elemet tartalmaz, amely az emberi testben is megtalálható. Ez a só csak arra vár, hogy a benne elraktározott energiát, biofoton tartalmát víz hozzáadásával felszabadíthassa, és átadhassa. Biofizikai szempontból megkülönböztetünk kősót és kristálysót. A magas fokú kristályszerkezettel rendelkező természetes kősókat nevezzük kristálysónak, fizikai és biofizikai szempontból egyedülálló és bizonyíthatóan teljességet mutató minőségi ismérveik alapján.
A kősó esetében az elemek nem ágyazódtak be a kristályrácsba, csupán a kristályszerkezet felszínén és a köztes résekben tapadtak meg. Ez a különbség a kristály és a kő között. A kristály a kővel ellentétben rendelkezik egy magasabb szintű, természetes rendezettségi állapottal. Épp ez a rendezettségi állapot teszi lehetővé a sóban található elemek biokémiai felhasználhatóságát sejtjeink számára, és garantálja a só biofizikai tulajdonságait az egyedi frekvenciamintája alapján.
A természetes kősót a mai napig használják nyalósóként a háziállatok számára. A kősó kedvezőbb árú alternatívát jelent a konyhasó helyettesítésére, mivel legalább természetes termék. A kristálysó magas rendezettsége tudja számunkra közvetíteni a geometrikus szerkezet rezonanciáját, valamint az elemek ionális-kolloid állapota teszi hasznosíthatóvá a sót sejtjeink számára. Ez nagy jelentőségű, mert a sejtjeink csak azt tudják felvenni, ami szerves, illetve ionális-kolloid formában van jelen. Amit a sejtek nem vesznek fel, az anyagcserébe sem kerül be. Ezért hasztalan a legjobb kalcium is, ha a sejt számára nem felhasználható. Egy elemnek szerves, illetve ionális-kolloid formában kell lennie természetesen tökéletes szimbiózisban a többi elemmel ahhoz, hogy szervezetünk hasznosítani tudja. Tehát nem az a fontos, hogy egy-egy elem milyen mennyiségben van jelen, hanem, hogy milyen a minőségi felhasználhatósága.
A kristálysó egy semleges erő mindig kiegyenlítően hat mind a túl, mind az alul működésnél, valamint mind a magas, mind az alacsony vérnyomásnál. Kiegyenlítőleg hat a sav-lúg háztartásunkra, ezáltal segít megszabadulni az elsavasodás okozta gombás fertőzésektől pl.: hüvelygomba, körömgomba stb. . pozitívan hat az elsavasodás által létrejött betegségeknél is, mint pl. köszvény. A kristálysó képes kioldani a nehézfémeket a szervezetből és kiüríteni azokat. Salaktalanító, méregtelenítő hatású. A kristálysó balzsam a bőrre. A kristálysó oldat csodálatos szer a bőrbetegségek kezelésére is, különösen neurodermatitisz és pszoriázis, pikkelysömör esetén. Erősíti és harmonizálja az immunrendszert így segít az allergiás megbetegedéseknél. A hormonrendszer zavarait megszünteti, mivel a vegetatív idegrendszert pozitívan befolyásolja. Gomba, csíra és vírusölő hatású pl. herpesz, hüvelygomba stb... A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél használt Litiummal a sót próbálják meg helyettesíteni.
A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. Egyes rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek un. anaerob organizmusok, amik oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben, és a só megnöveli a vér mennyiséget. Akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt.  
 
 
Só, az élet nélkülözhetetlen építőköve
 
A víz és a só, az élet építőkövei
 
Tudta - e, hogy
  • az emberi test több mint 70 % -a víz.
  • Már több mint száz évvel ezelőtt bebizonyították (Dr.Wilhelm Schüssler) hogy az emberi holttest elégetésekor keletkező hamu azon ásványi sók összessége, melyből az emberi test felépül.
  • Az anyaméhben levő magzatvíz egy 37°C-os 1 %- s só oldat.
  • A vér és a könny 1 %-os sóoldat, ami azonos az őstenger só koncentrációjával.
  • Az emberi agy 90 %-a víz.
  • Só nélkül az emberi agy nem lenne képes egyetlen egy gondolat megformálására sem.
 
Az emberi szervezet vízből és sóból áll.
A só alatt, nem a mindenki számára ismeretes, finomított konyhasót értjük, hanem a természetben előforduló természetes egységében meghagyott sókat, bányászott sók illetve tengeri só.
Só és só között nagy minőségbeli különbség van, aszerint, hogy milyen minőségben és mennyiségben tartalmazzák a különböző elemeket. Ugyanis a természetes egységében meghagyott sókban megtaláljuk a periódusos rendszer mind 92 természetes elemét, kivéve a nemesgázokat. A természetes egységében meghagyott só nemcsak a nátrium - kloridot tartalmaz, hanem a másik 82 elemet is.
 
A szó eredete:
A só latinul sal, ami a sol szóból ered. Sol jelenti magát a víz – sóoldat, valamint a napot is. A víz - sóoldat „Sole" nem más, mint folyékony napfény.
A só nem más, mint folyékony napenergia, mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és fenntartani. Vízből és sóból napfényenergia segítségével létrejöhetnek komplikált molekulakötések, mint pl.: vitaminok, fehérjék
 
 A só mértani felépítése:
A só kristályos szerkezettel rendelkezik. A só rácsos szerkezete kocka alakú, köbös.
A só kristályos szerkezete biztosítja, a só információ illetve rezonancia tároló képességét. Ezekben a kockákban rejlenek a fénykvantumok úgynevezett biofotonok, mint a legtisztább energia.
Kb. 250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája kiszárította az őstengereket. Ez a potenciális energia van a só kristály rácsaiban tárolva. Víz hozzáadásakor, ezt az energiát felszabadítjuk és a sóban levő elemek ionizálódnak, így kialakul egy „energia tenger”, ami csak arra vár, hogy életet adjon, illetve fenntartson.
 
A só különlegessége:
-          Ha só kristályt egy pohár vízbe teszünk, az feloldódik. A végtermék egy sóoldat, amely se nem só, se nem víz. Ha ezt az oldatot hagyjuk elpárologni, újra visszakapjuk a só kristályokat. A só, ezen képessége teszi lehetővé, hogy a szervezetünknek a sót nem kell felbontania. Minden nemű élelmiszert először fel kell bontanunk építő elemeire, hogy abból valami mást, ujjat képezzünk. A keményítő átalakul cukorrá, fehérje aminosavakká, a zsír glicerinné. A só marad só, ionos formájában, a sóoldatból mindig közvetlenül a rendelkezésünkre áll.
-          A só koncentráció biztosítja a vérplazma állandó ozmotikus nyomását, amely a vér és szövetek közötti anyagcserét teszi lehetővé.
-          A só nélkül nem lennénk képesek egyetlenegy gondolat megformálására sem, ugyanis az idegrostok csak akkor képesek az impulzusok továbbítására, ha a sóban levő Kálium és Nátrium elemek jelen vannak.
 
A só egy élelmiszer különleges képességekkel és tulajdonságokkal, melyek az élethez szükségesek.
A természetes egységében meghagyott kristálysóban megtaláljuk mind azt, ami esetleg hiányzik szervezetünknek pl.: nyomelemek, frekvenciaminta.
Azt hogy a só életfontosságú, már őseink is tudták. A só lelőhelyeket mindig gondosan őrizték, aki a sóval rendelkezett annak hatalma és pénze volt. A sót fehér aranynak is nevezték.
 
konyhasó, tengeri só, kősó, kristálysó
Konyhasó: Fehér aranyból fehér méreg
Mint említettük só nélkül nincs élet, mégis a konyhasó fogyasztása kifejezetten egészségkárosító.
Miért?
Az általunk használt étkezési sónak kevés köze van a természetben előforduló sókhoz. A konyhasót finomítással nyerik. A finomítás során megbontják a só természetes egységét. A végtermék egy tiszta NaCl, mely a természetben, ebben az izolált formában nem fordul elő. A finomítás során a NaCl mellől elveszik a másik 82 elemet.
Szervezetünk számára a sóban megtalálható 84 elem jelenléte és jelenlétének minősége a fontos (és nem a mennyisége).
A finomítás során, több mint 2000 különböző kémiai eljárással, reakcióval megbontják a só egységét és eltávolítják, az ipar szemében szennyezőanyagokként titulált elemeket.
Miért lesz a természetben előforduló só „kémiailag tisztított”, azaz nátrium-kloridra leredukált?
A válasz egyszerű.
 
A világ só termelésének:
-          93%-a ipari célú felhasználásra kerül. Amihez tiszta NaCl-ra van szükség pl.: mosószerek, tisztítószerek, lakk, műanyaggyártás, PVC stb.
-          6 %-a az élelmiszeripar számára szükséges, mint olcsó tartósítószer. Szinte nincs olyan késztermék pl.: joghurt, kenyér, sonka, ami ne tartalmazna NaCl –ot, mint tartósítószert.
-          1 %-a kerül étkezési sóként az asztalunkra!!! Emberi fogyasztásra is ugyanaz a finomított só kerül, mint ipari célokra.
 
Hogyan reagál szervezetünk a konyhasóra, erre az izolált termékre?
A konyhasót, a tiszta NaCl –ot, szervezetünk egy agresszív, nem természetes anyagként, azaz sejtméregként azonosítja. Mivel ilyen izolált formában NaCl a természetben nem fordul elő. A NaCl–t mindig kísérik, egyéb elemek, melyek biztosítják az optimális kémiai reakciókat a szervezetben. Mivel szervezetünk a konyhasót, mint sejtmérget azonosítja, ezért védekezik ellene és megpróbál tőle megszabadulni. Az ember minimális napi só szükséglete 0,2 gramm. Ezzel szemben egy európai ember, átlagos napi konyhasó fogyasztása 12-20 gramm. Az emberi szervezet, kor, testfelépítés és nem szerint képes a vesén keresztül kb. 5-7 gramm közötti só mennyiséget kiválasztani. A fennmaradó konyhasó mennyiséget a szervezetünk megpróbálja hidratáción keresztül ártalmatlanítani. Ezen folyamat során a NaCl molekulákat a szervezet víz molekulákkal zárja körbe. A sót ionizálja, ezáltal semlegesíti az agresszív nátrium-kloridot. Az ehhez szükséges vizet a szervezet a sejtjeinkből veszi el. A szervezetünknek, tehát fel kell áldoznia a magas fokon strukturált, igen értékes sejtfolyadékot, a nátrium-klorid semlegesítésére. Természetesen ennek a védekező mechanizmusnak határt szab a szervezet, különben a sejtek elpusztulnak. Következő lépésként a szervezet kikristályosítással védekezik a még mindig jelenlevő konyhasó mennyiség ellen. A NaCl úgymond, molekulaházasságot köt a szervezetben jelenlevő meg nem emésztett állati fehérjékkel, valamint a szervetlen ásványi sókkal illetve az egyéb anyagcsere végtermékekkel. A kialakult kristályok lerakódnak az izületekben, így ennek következménye lehet reumás megbetegedések Arthrozis, Artritis, köszvény stb. Ezen kívül a vese és az epekő képződése is erre vezethető vissza.
 
A konyhasó fogyasztásának következményei:
-          megterhelt kiválasztó rendszer (vese),
-          vizenyő, ödéma, cellulitisz (narancsbőr),
-          mindenegyes gramm, ki nem kiválasztott NaCl-hoz a testünk 23-szoros mennyiségű sejt folyadékot használ fel, ez a folyamat kiszáradáshoz, ráncosodáshoz vezethet,
-          reumás megbetegedések, Arthrozis, Artritisz, köszvény, vese és az epekő képződése.
Só a konyhánkban
Mint már említettük a raffinálás, kémiai tisztítás során a természetes sóból eltávolítják a nátriumon és klóron kívül az ipar számára zavaró másik 82 elemet. A világ összes só termelésének egy igen elenyésző része jut az asztalunkra. A fogyasztót intenzív reklámmal próbálják meggyőzni, hogy a finomított, kémiailag tisztított sóhoz (NaCl -hoz) hozzáadott mesterséges jód és fluor elemek egészségi szempontból fontosak lennének. Holott mind két elem hozzáadása még fokozza a NaCl agresszivitását. Ugyanis szervezetünk nem képes a hozzáadott, mesterséges, igen mérgező jodid, jodát és flourid vegyületek anyagcserébe való bocsátására. Sőt ezek a vegyületek igen rák keltőek és allergiát is előidézhetnek. Mindezen kívül a konyhasó tartalmaz különböző anyagokat, tartósítószereket, tapadás és nedvszívás gátlót pl.: CaCO3, MgCO3, E535 -nátriumferrocyanid; E536 -káliumferrocyanid; E551 -sziliciumdioxid; E552 -kálciumszilikát; E553b -talkum; E570 –sztearinsav; melyeknek megjelölése, feltüntetése nem kötelező.
A tapadásgátló meggátolja a sószemcsék összeragadását, nedvszívását. Egyes országokban tapadásgátlóként alumíniumhidroxidot használnak. Kutatók feltételezik, hogy az alumíniumhidroxidnak szerepe van az Alzheimer kór kialakulásában. Ugyanis, az alumínium bizonyítottan lerakódhat az agyban.
 
Tengeri só
A só természetes előfordulása:
Földünkön a só igen nagy mennyiségben található mind a tengerekben, mind a föld belsejében, kőzet formájában.
A tengeri só, a reform konyha alternatívája a finomított sóval szemben.
Ellenben a tengeri só a környezetszennyeződés következtében igen sokat vesztett a minőségéből, a tengerek szennyezettsége következtében. A tengeri só, kinyerési módszerének köszönhetően már nem tartalmazza az összes elemet, mivel a nehezen oldható ásványi sók már a só kertek első medencéiben kicsapódnak.
Ha tengeri sót fogyasztunk, válasszunk olyat, mely kizárólag a napon volt szárítva és nem került semmiféle utólagos kezelésre, mint mesterséges szárítás, fehérítés.
Pl.: Fleur de Sel a Bretagne természetvédelmi területéről.
A kitermelt tengeri sók 80% -a sajnos szintén finomításra kerül, ebben az esetben már mindegy, hogy a sót tengerből vagy bányákból nyerik ki a finomításhoz. Valamint, a legtöbb esetben a tengeri sóknál is tapadás gátlóval akadályozzák meg a só nedvszívását, összetapadását.
 
Bányászott sók: kősó, kristálysó
 
A tengeri sóval ellentétben, a föld belsejében rejlő sók a környezet külső behatásaitól védettek.
Ezek a sólelőhelyek sok millió évvel ezelőtt, az őstengerek kiszáradása során keletkeztek.
Kősó:
A sóbányákban a só nagy részben kősó formájában található meg. A kősó egy szürkés, barnás színű kőzet.
A kősó és kristálysó közötti különbség a keletkezésük során az uralkodó nyomás viszonyokból következik. Különbség az előforduló elemek mennyiségében, minőségében és biológiai értékében van.
A kősóban megtalálható ásványok az alacsonyabb nyomáskörülmények miatt csak kis részben tudtak a só rácsos szerkezetébe beépülni. Az elemek ugyan jelen vannak, de molekuláris formában, a kristályrács felületére tapadva vagy a rács köztes részeiben. Ezáltal biológiai értékük, a felhasználhatóság szempontjából, alacsonyabb, mint a kristálysóé. Ugyanis a sejtek azokat az elemeket képesek beépíteni, anyagcserébe bocsátani, melyek ionos formában illetve kolloidális nagyságban vannak jelen.
A természetes egységében meghagyott kősó egészségi szempontból egy tökéletes alternatíva a finomított konyhasóval szemben.
A kősót használják a háziállatoknál, vadaknál is úgynevezett nyalósóként. A múltban a kősó az egyszerű emberek sója volt, az értékes, ritkábban előforduló kristálysó pedig a nemességgé.
 
 
A só - egy ősi orvosság
A só minden élőlény számára életfontosságú ez különösen érvényes asztmás, allergiás és autoimmun megbetegedésekre. Víz, Kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását. A víz, a szállító szerepét betöltve a sejtek anyagcsere folyamatainál keletkező bomlástermékeket távolítja el. A sejten belüli víz háztartásért a Kálium felelős, mennyiségbeli arányában. A növény világban is a gyümölcsök húsának keménysége is a Kálium által megkötött víztől függ. A napi ételeink sok Káliumot tartalmaznak, az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek formájában, de szinte sót alig. Ezért fontos a só mindennapos utánpótlása. Só vizet von el a sejtekből, így biztosítja a sejten kívüli víz háztartást. Szerveztünkben alapjában véve két "tenger" van az egyik a sejten belüli, a másik a sejten kívüli. Az egészségünk e két "tenger" egyensúlyától függ. Ezt tudjuk biztosítani elegendő víz bevitellel, Káliumban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint egy természetes só fogyasztásával. Ha nem veszünk magunkhoz elegendő vizet, vízhiány lép fel. Ebben az esetben a szervezet a sejten kívüli víz háztartásból veszi el a szükséges vizet, a vízhiányban szenvedő sejtek életben tartásához. Végszükség esetén a szervezet, a sejten kívüli vízből képes, az életfontosságú sejtekbe vizet bepréselni.
Az extracelluláris víz mennyiséget a szervezetünk egy óvintézkedéssel tartja meg: a vesének parancsot ad sót visszatartani, ami a sejten kívüli vizet megköti, tehát az ödéma (vizenyő) kialakulásáért a vízhiány a felelős. Ha az intercelluláris víz mennyiséget krónikusan az extracelluláris vízből kell a szervezetnek bepréselni, ezzel együtt növelni kell a bepréseléshez szükséges nyomást. Ez a nyomásnövekedés jelentkezik Hypertonie, azaz magas vérnyomás formájában. A felgyülemlett víz később okozhat tüdő ödémát (asthma-cardiale) is. A terápia ezeknél a betegségeknél: a vízhiány megszüntetése. A víz felvételével a szervezetet nem szabad túl terhelni, hanem lassan, szakaszosan kell inni, addig míg a vizelet mennyisége megegyezik a bevitt víz mennyiségével. Ha elegendő vizet iszunk, sót mosunk ki a szervezetünkből. Ahogy csökken a só és nő a víz mennyisége, már nem kell a szervezetnek a vizenyő folyadékot visszatartani. Így meg tudunk szabadulni a szövetekben-óvintézkedésként, vízhiány miatt- megkötött víztől. Ne szedjünk vízhajtót, a víz a legjobb vízhajtó szer (diureticum).
A só csodás hatásai
A sónak, a szervezetünkben a vízháztartás szabályozásán kívül még más szerepe is van, például: A só egy természetes antihisztamin. Asztma esetén ugyanolyan hatásos, mint egy inhalációs-spray, csak mellékhatások nélkül. Asztmás rohamnál igyunk két-három pohár vizet és tegyünk a nyelvünkre egy csipetnyi természetes sót.
A só védi a sejteket és különösen az agysejteket az elsavasodástól.
A vesének szüksége van sóra, a túltengésben lévő savak leépítésére és azoknak vizelettel történő kiválasztására. Ha a szervezet sóban szegény egyre jobban elsavasodik.
A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél használt Litium a sót próbálja meg helyettesíteni. A só fontos szerepet tölt be az agyban a serotonin és a melatonin szint konstans fenntartásában. Ha elegendő víz és só van a szervezetben, akkor, mint természetes antioxidánsok eltávolítják a toxikus salakanyagokat, így nem kell esszenciális aminósavakat, mint pl. tryptophan és tyrosin a szervezetnek feláldozni. Ugyanis a tryptophan szükséges a serotonin, melatonin és tryptamin képzéséhez.  
A só szükséges a rák megelőzésében és kezelésben. A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Ezek un. anaerob organizmusok, amelyek oxigén hiányos közeget igényelnek. Ha elegendő víz van a szervezetben, és a só megnöveli a vér mennyiséget. Akkor a cirkuláló vérrel az oxigén mindenhova eljut, és az így aktivált és motivált immunsejtek bejutnak a rákszövetbe és elpusztítják azt. A dehidratáció gyengíti az immunrendszert. A só fontos az izomzat és az erőnlét fenntartásához.
A só csökkenti a szívritmus zavarokat és fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályzásában. A víz : só aránya nagyon fontos. Egy sószegény táplálkozás magas víz fogyasztás mellett egyes embereknél magas vérnyomáshoz vezethet. A logika egyszerű. Ha Ön vizet iszik, de sót nem eszik, akkor nem marad elég víz a vérkeringésbe, hogy a véredényeket teljesen feltöltse. A só fontos alvás zavaroknál, egy természetes altató. Cukorbetegségnél a só segít a vércukor szintet egyensúlyban tartani és csökkenti az inzulin szükségletet. A víz és só csökkenti a szem és érrendszeri károsodásokat. A sejteknek szükségük van sóra, a hidroelektromos energia fejlesztéséhez. Ugyanis a só szállítja az elektromos áramot a sejtekhez. A só fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésben és az információ feldolgozásában. A só szükséges az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához. A só tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben. (Asztma, Emfizema- tüdőtágulat, Mukoviszidose) A só nyelvre téve megállítja a száraz köhögést. A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához. A só a köszvény és az arthritis (izületi gyulladás) megelőzésében fontos szerepet tölt be. A só megakadályozza az izomgörcsöket. A só megakadályozza a túlzott nyáltermelést. Túlzott nyáltermelés só hiányt jelez. Az osteoporose- csontritkulás- egyes esetekben a víz és a só hiányára vezethető vissza. Sóra van szükség a csontozat erősítéséhez.
A só mivel szerepet játszik a serotonin és a melatonin- szint konstans fenntartásában és ezek szabályozzák közérzetünket, mint pl.: önbizalom, pozitív gondolatok. Így a só közvetetten befolyásolja személyiségünket. A só fontos a libido megőrzésében.
A só segít a toka csökkentésében. Ugyanis a só hiány miatt a nyálmirigyek több nyálat termelnek, hogy segítsék a rágást és a nyelést. Valamint hogy elegendő vizet szolgáltassanak a gyomornak a táplálék felbontásához. A vérkeringés a nyálmirigyekben megnövekszik és a véredények víz áteresztővé válnak, hogy a mirigyeket több vízzel lássák el a megemelkedett nyál termelés érdekében. A véredények már nemcsak a mirigyek körül, hanem a nyakban, az állban és az arcban is víz áteresztővé válnak és itt is víz gyűlik össze. A só megvéd a visszerek és a hajszálér repedéstől. Asztmásoknál fontos megemlíteni, hogy amilyen fontos a só, olyan káros a sok Kálium. A Magas kálium tartalmú gyümölcsök- pl. narancs, banán- sportitalok asztma rohamokat okozhatnak. Ezért célszerű ezeket egy kicsit megsózni, hogy a Nátrium és Kálium egyensúlyát fenntartsuk.
Sportolás előtt egy kevés só megnöveli a tüdő kapacitását és a túlzott izzadást meggátolja.
   
A sóterápia módszerei
 
 
1. Sole inhalálás:
 
Forraljunk fel 1 – 2 liter vizet egy inhalációra alkalmas edénybe. Adjunk hozzá legalább 20 gramm kristálysót, ha a só feloldódott hajoljunk a forró gőz fölé és takarjuk be a fejünket egy nagy törülközővel. Inhalálás során gyakran kevergessük az oldatot. Az inhalálás kb.10 -15 percig tartson. Hideg inhaláló készüléket is használhatunk.
A só egy természetes antihisztamin, tisztítja a tüdőt, a hörgőket és segít a slejm felszakításában. A só felbontja, meglágyítja a nyálkát a tüdőben.
A só szükséges a hurut és az arcüreg lerakódásainak felszakításához.
Súlyosabb megbetegedések esetén napjában többször is inhalálhatunk sóoldattal, míg a tünetek enyhülnek illetve megszűnnek. Az inhalációt mindig 1% -os oldattal kezdjük, majd lassan emeljük a koncetrációt - mélyebb légúti megbetegedések esetén 8% -ig.
 
Alkalmazása:
-         Bronchitis (Hörghurut) Igyunk sok vizet, a slejm cseppfolyósításához így könnyebb a felköhögése.
-         Arcüreg – Homloküreg gyulladás.
-         Nátha egyszer naponta kb.15 perc 1% -os sóoldattal kezdve, lassan max. 5% -ig emelve.
 
2. Orröblítés
 
Készítsünk egy 1% - os oldatot, azaz 1gramm kristálysót oldjunk fel 100 ml langyos vízben. Vagy a telítetett 26 %-os sóoldatból vegyünk ki egy fecskendővel 10 ml-t és tegyük 250 ml langyos vízbe. 
Ez a sókoncentráció megegyezik a testnedveink sókoncentrációjával, ezért nincs maró hatása, ellentétben az édes vagy a tenger vízzel.
Töltsünk meg egy orröblítésre alkalmas edényt (orrtusoló) az elkészített 1% - os sóoldattal.
A mosdókagyló fölé hajolva helyezzük az orrtusoló csőrét az egyik orrnyílásba. Hajtsuk a fejünket előre és oldalra. Engedjük a sóoldatot az egyik orrnyíláson befolyni és a másikon kifolyni. Végezzük el mindegyik oldalon.
Az orröblítés alatt a száj csukva vagy nyitva is lehet, ahogy kellemesebb. Ha az orr el van dugulva akkor, hagyjuk az oldatot ugyanazon az orrnyíláson kifolyni. Legyünk türelemmel, néhány orröblítés után az orrjárat szabaddá válik. Az orröblítéssel nem csak az orrjáratokat, hanem az arc és homloküreget is átöblítjük.
Az orröblítést naponta többször is végezhetjük.
Alkalmazása:
-         arcüreg – Homloküreg gyulladás,
-         krónikus nátha,
-         orrjárat kisebesedése, varasodása,
-         felsőlégutak akut megbetegedése,
-         szénanátha: legalább naponta kétszer, kezdetben akár óránként is, öblítsük orrunkat.
3. Száj és fog higiénia
 
A só megakadályozza a fogkőképződést és a szuvasodást. A legtöbb ismert fogbetegség a száj és torok extrém túl savasodására vezethető vissza. A sóoldat képes a fogkő eltávolítására, a fogíny regenerációjára és semlegesíti a szájflórát. Mossuk a fogunkat 26% -os sóoldattal és öblögessünk 2 -3 percen keresztül a tömény sóoldattal. Öblögetés közben a nyelvünkkel a fogak között préseljük át a sóoldatot. Az öblögetést naponta többször is végezhetjük lehetőség szerint étkezés után. Gyulladásos, nyitott sebek esetén csökkentsük az oldat koncentrációját. (8 – 10 %)
 
Alkalmazása:
-         torokgyulladás,                  
-         fogínygyulladás,
-         fogínyvérzés,
-         mandulagyulladás,
-         savas szájflóra,
-         afta.
 
4. Borogatás sóoldattal
 
Koncentrált sóoldattal nedvesítsünk be egy ruhadarabot és ezzel borogassuk be a fájós testrészt.
A borogatás lehet meleg vagy hideg. A borogatás gyulladás és fájdalom csökkentő hatású.
Alkalmazása:
 
Hideg borogatás:
-         artritis,
-         köszvény,
-         rándulás,
-         ficam, zúzódás.
Meleg borogatás:
-         arthrosis,
-         kötőszöveti reumás megbetegedések.
Forró borogatás:
-         máj- epe- gyomor- és vesepanaszok,
-         bél panaszok.
 Só zokni
 
Egy pár pamut zoknit itassunk át 3-5 % -os sóoldattal. Nedvesen húzzuk a lábunkra és tekerjünk köré egy száraz törülközőt. Legalább egy órán át hagyjuk a lábunkon. A só serkenti a vérkeringést és gyulladás valamint fájdalom csökkentő hatású.
Alkalmazása:
-         köszvény,
-         hideg láb.
 
Sópárna
 
A sópárna egy lenzsák, mely tartalma kb. 1,2 kg kristálysó.
Használata: A sópárnát hidegen és melegen is alkalmazhatjuk. Helyezzük a sópárnát szükség szerint fél órára 50 -60°C-os sütőbe vagy a mélyhűtőbe. Majd helyezzük a meleg vagy hideg sópárnát kb. 20 percre a fájós, problémás testrészre.
Alkalmazása:
Meleg sópárna:
-         középfülgyulladás,
-         vesefájdalmak,
-         máj és epe panaszok,
-         degeneratív izületi fájdalmak,
-         hátfájás.
 
Hideg sópárna:
-         köszvény,
-         artritis,
-         rándulás,
-         zúzódás,
-         ficam.
 
5.Sófürdő
 
Egy 30 perces sófürdő salaktalanító hatása megfelel egy három napos böjtnek.
A sófürdő koncentrációja minimum 80 gramm só/liter legyen. Ennél kisebb töménységű fürdővíz hatása minimális. Minél magasabb a koncentráció annál nagyobb a méregtelenítő hatás.
Használata: A sót tegyük a fürdőkádba és engedjünk rá kevés forró vizet. Ha a só feloldódott engedjük teli a fürdőkádat. A víz hőmérsékletét állítsuk be pontosan 37°C-ra, test hőmérsékletűre. Ezáltal a szervezetnek nem kell energiát kifejtenie a hőmérséklet kiegyenlítésre, azonnal megkezdődhet a salaktalanítás, a méregtelenítés.
Ne használjunk se fürdő habot, se sampont, se szappant. 
A fürdés időtartama legalább 20 perc legyen. Ahhoz, hogy a kezelés elérje célját, 
a páciensnek 12-18 fürdőt kell egymás után vennie.Profilaktikus célra ezt a kúrát 
négy hónaponként meg kell ismételni. 
A fürdés után ne öblítsük le testünket, csak itassuk le a vizet róla.
A sófürdőt saját, otthonába beépített sódézsájában is élvezheti (bővebb információ:06 30 6336043, biolon@infornax.hu). A sófürdő után lehetőség szerint pihenjünk le. A sófürdő nem csak méregtelenítő hatású, hanem igen sok bőrbetegségnél enyhülést, javulást eredményez. A koncentrált sós víznek nagyobb a hőmegtakarítási és közvetítő tulajdonsága, mint az édes vízé. Tehát a sós vízben a páciens a test felmelegedését hosszabb ideig fogja érezni . Ez a víz serkenti a végtagokban a vérkeringést, csökkennek az ízületi és izomfájdalmak.
Alkalmazása:
-         salaktalanítás,
-         méregtelenítés,
-         homeosztázis aktiválása,
-         neurodermatitisz,
-         pikkelysömör, psoriasis,
-         bőrpanaszok száraz és zsíros bőr ellen,
-         stressz oldására,
-         kimerültség ellen,
-         alvás zavarok,
-         túl savasodás ellen.
 
A sóterápia alkalmazása, gyakorlati példák
 
1. Gyulladásban levő bőrproblémák, bőrbetegségek : pattanásos bőr, ekcéma, gombás elfertőződések, allergiás problémák
A kristálysó kiegyenlítő hatású, beállítja sav-lúg háztartást és az egyénnek megfelelő pH - értéket. A só használatával nem tömítjük el a bőrt, így az továbbra is lélegzik.
Zsíros bőrnél, a kiegyenlítő hatása miatt, harmonizálja a túlzott faggyú termelődést. Pattanásos, teenager bőrnél segíti a hormonháztartást egyensúlyba hozni, valamint gyulladás csökkentő hatású. A só, serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, ezáltal frissebbé varázsolja a bőrt. A só használata előidézhet egy kezdeti rosszabbodást pl.: még több pattanás, gyulladások stb., ez a méregtelenítés jele. Ne ijedjünk meg, hagyjuk a bőrünket regenerálódni. A bőr napról napra szebbé, egészségesebbé válik.
Javaslatok:
- Természetesen a bőr egészségi állapotában fontos szerepet játszik az étkezés. Bőr problémáknál kerüljük az állati fehérjét.
- Fogyasszon - a testsúlyának megfelelően - elegendő szénsavmentes, élő, forrásvizet.
- Naponta legalább egyszer kenje be a tömény 26 % - os sóoldattal a problémás bőr felületet.
2.Neurodermitisz
Neurodermitisz gyakran már baby korban jelentkezik, mely visszavezethető a tehéntejre való allergiás reakcióra. Ilyen esetben célszerű a szoptató édesanyának mindennemű tejterméket az étrendjéből törölni. Későbbiekben gyerekeknél a neurodermitisz különösen a hajlatokban jelentkezik, mint könyök és térd. De az sem ritka, hogy az egész test felületen jelentkezik. Felnőtteknél általában a kezeken látható, de itt is előfordul, hogy az egész testfelület beteg.
A bőr sprőd, száraz és erősen viszket, oly annyira, hogy gyakran véresre vakarják.
A sóterápia igen gyors és látható eredményt hoz, de hosszú távon nem elegendő. Mindenképen szükséges a táplálkozási szokások megváltoztatása, mint például:
az állati fehérje, a cukor mellőzése, a finomított liszt és termékeinek lecserélése teljes kiőrlésű lisztre. A só használata előidézhet egy kezdeti rosszabbodást. Ne ijedjünk meg, hagyjuk a bőrünket regenerálódni. A bőr napról napra szebbé, egészségesebbé válik.
Javaslatok:
- A viszketés enyhítésére bevált módszer a sófürdő. Az alkalmazott só koncentráció a bőr állapotának függvénye. Nyilt sebeknél kezdje 1 % - os koncentrációjú sófürdővel. Azaz egy 100 literes fürdőkádba tegyen kb. 1 kg sót. Gyerek fürdőkádba, 20- 30 liter vízhez, 200-300 gramm sót. Ha begyógyúlt a bőr felemelheti a sókoncentrációt 5 %- ig. A sófürdő nem csak a viszketést enyhíti hanem megszünteti a bőr szárazságát is, valamint nyugtatólag hat a vegetatív idegrendszerre is.
- Akut megbetegedésnél vegyen heti 2 sófürdőt. Ha a panaszok elmúltak elegendő havi 1 - 2 sófürdő.
3.Pikkelysömör
A pikkelysömör, orvos tudomány által is elismert, leghatásosabb gyógyszere a só. Sóterápiával lehetőség nyílik akár a pikkelysömör teljes megszüntetésére is. A só segíti a bőr szárazságát megszüntetni. Itt is mint minden egyéb betegségnél fontos az étkezés valamint az életmód. Fontos: Ne használjunk semmiféle krémet, kenőcsöt!
Javaslatok:

- Heti kétszer vegyen sófürdőt.
- Pikkelysömör esetében általában a bőrfelület gyulladásban van, de nincsenek nyílt sebek. Így lehet kezdeni 3 %- os só koncentrációval, mely 8 %- ig emelhető. A sófürdő után a bőrt csak itassuk le, vagy hagyjuk a levegőn megszáradni.
4.Herpesz
A só külsőleg gyors javulást hoz, vírus ölő hatása miatt. Belsőleg pedig az immunrendszerünket erősíti. A tapasztalatok szerint a kristálysó használatával nem tér vissza többé a herpesz vírus. Fontos: Ne használjunk semmiféle krémet, kenőcsöt!
Javaslatok:
- Óránként kenje be a hólyagocskákat, sebeket a tömény 26 %- os só oldattal. A só leszárítja a sebeket, hólyagocskákat, megöli a vírusokat, valamint serkenti a bőr regenerációját.
5.Köröm illetve lábgomba
A só ebben az esetben is gyors javulást hoz, gomba ölő hatása miatt.
Ha a lábujjak körmeit is megtámadta a gomba 3 - 7 hónapra van szükség mire látható javulás lép fel. Természetesen figyelembe kell venni, hogy a gombás megbetegedések mindig utalnak a szervezet elsavasodásra, valamint bélrendszeri problémákra. A só képes a gombák tovább szaporodását meggátolni és regenerálni a bőrt, valamint a szervezet védekező rendszerét erősíti a gombákkal és a vírusokkal szemben.
A sóterápia igen gyors és látható eredményt hoz, de hosszú távon nem elegendő. Mindenképpen szükséges a táplálkozási szokások megváltoztatása, mint például: a cukor mellőzése, a finomított liszt és termékeinek lecserélése teljes kiőrlésű lisztre,
az állati fehérje csökkentése. Fontos: Ne használjunk semmiféle krémet, kenőcsöt!
Javaslatok:
- Áztassa a lábát naponta 15 percet magas koncentrációjú sóoldatban. A sófürdő után a lábáról a sóoldatot ne törölje, hanem itassa le.
- Ha nincsenek nyílt sebek kenje be a gombás bőr felületet, testrészeket tömény 26 %- os só oldattal és hagyja beszívódni.
6.Szemölcs

A szemölcs úgymond egy vírusos fertőzés eredménye. Szemölcsök keletkezésének feltétele a vér hiányos kristályos szerkezete, ezáltal a vírusok elszaporodhatnak. A só alkalmazása fontos mind belsőleg, mind külsőleg. Fontos: Ne használjunk semmiféle krémet, kenőcsöt!
Javaslatok:
- Kenje be a szemölcsöket a tömény 26 %- os só oldattal.
7.Nőgyógyászati problémák
A kristálysó gomba, vírus illetve csíra ölő hatása miatt segít rövididőn belül megszabadulni a gombáktól, vírusoktól. A sóval való kezelésnél a só kiegyenlítő hatása miatt nincs szükség utókezelésre, a test saját baktériumok visszapótlására. A só segíti megszüntetni a hüvelyszárazságot.
Hüvelygomba illetve folyás esetén: Kezdetben, szükség esetén naponta 2x - 3x irrigáljon 1,5 - 3 %- os sóoldattal. Gyulladás csökkentésre illetve viszketés ellen kenje be az ajkakat tömény sóoldattal. 
8.Herpesz
A só külsőleg gyors javulást hoz, vírus ölő hatása miatt. Belsőleg pedig erősíti az immunrendszerünket.
A tapasztalatok szerint a kristálysó használatával nem tér vissza többé a herpesz vírus.
Óránként kenje be a hólyagocskákat, sebeket a tömény 26 %- os só oldattal.
A só leszárítja a sebeket, hólyagocskákat, megöli a vírusokat, valamint serkenti a bőr regenerációját.
Hüvelyszárazság esetén: Vegyen naponta 1x egy ülőfürdőt kb. 3 %- os sóoldattal. Fontos: Ne használjunk semmiféle krémet, kenőcsöt!
9.Allergia, asztma, szénanátha
A só, mint természetes antihisztamin segít az allergiás légúti problémáknál is.
Itt is mint minden egyéb betegségnél fontos az étkezés valamint az életmód.
Javaslatok:
- Használja a sóbarlangok, vagy a saját otthonába beépíthető sókabinok által nyújtott sólégterápiát (bővebb információ:06 30 6336043, biolon@infornax.hu). A sókabin légköre köbméterenként 1-10 mg NaCl-ot tartalmazhat, szétszórva mikroszkopikus méretű aeroszol formájában, 0 - 10 mikron/részecske. Ezeknek a finom részecskéknek több mint 60 %-a a tüdőhólyagocskákon keresztül egyenesen a vérkeringésbe jut (2-4 mg só/kúra), míg a nagyobb részecskék a felső légutak szerveire hatnak. Itt nagyobb mennyiségben szívódik fel a NaCl a szervezetbe (10-12 mg só/kúra). A sórészecskék a légcső nyálkahártyáján található baktériumokat ölik meg és hozzájárulnak a lerakódások fellazításához megkönnyítve ezáltal a kiürülését.
Javasolt kúrák:
- egészséges embereknek megelőzés céljából, ill. szervezetük ásványianyag-szükségletének kiegészítésére napi 30 perc, 12-18 napon keresztül, 
- meghűlés, nátha, fertőzések kezelésére napi 30-60 perc, legalább 12 napon át,
- asztma, allergia, dohányzás miatti lerakódás esetén napi 2-4 óra, 14-21 napon keresztül.
A kúrák 2-3 havonta, szükség esetén gyakrabban is ismételhetőek.
10.Köszvény
A köszvény kialakulásában a legfontosabb szerepet az étkezésünk játssza. A szervezet úgymond elsavasodásával húgysav kikristályosodik és lerakódik, főleg a lábujjain illetve a sarkon, valamint egyes végtagokon, izületekben. A kristálysó segít ezeket a lerakódásokat felszakítani, azáltal, hogy megbontja a molekula kapcsolatokat és ionizálja azokat. Így anyagcserébe bocsáthatóak és ki tudja őket a szervezet választani. Valamint a só egyensúlyra törekedve, segít a sav - lúgháztartás egyensúlyának visszaállításában. A sóterápia igen gyors és látható eredményt hoz, de hosszú távon nem elegendő. Mindenképen szükséges a táplálkozási szokások megváltoztatása, mint például: a cukor mellőzése, a finomított liszt és termékeinek lecserélése teljes kiőrlésű lisztre, az állati fehérje csökkentése. Fontos: Ne használjunk semmiféle krémet, kenőcsöt!
Javaslatok:
- Fogyasszon - a testsúlyának megfelelően - elegendő szénsavmentes, élő, forrásvizet. Nagyon fontos a megfelelő víz mennyiség elfogyasztása ugyanis a felszakított lerakódásokat ki kell mosni a szervezetből és ehhez víz kell.

- Áztassa a lábát naponta 15 percet sóoldatban, ha nincsenek nyílt sebek magas koncentrációjú, legalább 10 %- os oldatban. A sófürdő után a lábáról a sóoldatot ne törölje, hanem itassa le. Nyílt sebek esetén kezdje 1 %- os sóoldattal és lehetőség szerint emelje fel 10 % - ig.
- A sav - lúg háztartás egyensúlyának visszaállításában a sófürdő segít. Vegyen heti 2 sófürdőt, ha a panaszok elmúltak elegendő havi 1 - 2 sófürdő. .
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

biolon@infornax.hu

(Zsuzsa, 2012.03.12 13:18)

Kedves Látogató!
Köszönjük, hogy felkereste honlapunkat.
Ha bármilyen kérdése, véleménye, hozzászólása lenne cégünkkel, termékeinkkel, vagy a sóterápiával kapcsolatban, írjon nekünk.